General 1967-2002 F-Body Tech For general F-Body discussion that does not fit in any other forum.
For F-Body Technical/Information Discussion ONLY

Bad Opti?

Old 03-21-2019, 12:47 PM
  #1  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 8
Bad Opti?

I bought a 93 z28 not that long ago and I think I need a new opti. The car will hesitate occasionally and happens all the time at higher speeds. The car also vibrates at idle and virbrates stronger during acceleration. I just wanted to get a second opinion before I drop the money on a new opti, wires, plugs and water pump.
Logan Jones is offline  
Old 03-21-2019, 08:14 PM
  #2  
Super Moderator
 
Injuneer's Avatar
 
Join Date: Nov 1998
Location: Hell was full so they sent me to NJ
Posts: 67,070
Re: Bad Opti?

Have you scanned it for codes? There are trouble codes that set for problems with the optical cam position sensor in the Opti (DTC 16 and 36). Easy to scan a 93 with a paper clip.

http://shbox.com/1/dlc2.jpg


Have you checked the fuel pressure, with the engine under full load, at 5,000+ RPM.

Have you inspected the spark plug wires, and the areas around the coil and the Opti for arcing? Are the plug end connectors snapped on tight? Are there any signs of corrosion buildup on the wire terminals on the Opti cap? Is the water pump weep hole dripping on the Opti?

Have you inspected the spark plugs for excessive gap/eroded electrodes, heavy carbon buildup, and cracked insulators?

Have you had the ICM tested by a shop, making sure they get it good and hot while testing?

How old are the O2 sensors? How many miles on the engine?

Has the engine been modified in any way, e.g. - headers, cam, etc.?

Last edited by Injuneer; 03-21-2019 at 08:16 PM.
Injuneer is offline  
Old 03-21-2019, 08:20 PM
  #3  
Super Moderator
 
Injuneer's Avatar
 
Join Date: Nov 1998
Location: Hell was full so they sent me to NJ
Posts: 67,070
Re: Bad Opti?

And while we're at it, did you resolve the “bang when starting” issue? You never followed up on this thread:

https://www.camaroz28.com/forums/lt1...arting-887284/
Injuneer is offline  
Old 03-22-2019, 12:09 PM
  #4  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 8
Re: Bad Opti?

Originally Posted by Injuneer View Post
And while we're at it, did you resolve the “bang when starting” issue? You never followed up on this thread:

https://www.camaroz28.com/forums/lt1...arting-887284/
I had one of my friends who’s a mechanic listen to it and he said it was something with the starter shims.
Logan Jones is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
green96ta
LT1 Based Engine Tech
7
07-22-2007 10:45 AM
Onetuffride
LT1 Based Engine Tech
2
04-01-2003 08:07 PM
bachehbad
LT1 Based Engine Tech
4
03-30-2003 01:06 AM
TMDZ28
LT1 Based Engine Tech
22
02-26-2003 08:53 AM
treyZ28
LT1 Based Engine Tech
6
01-30-2003 12:07 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Bad Opti?


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.