LT1 Based Engine Tech 1993-1997 LT1/LT4 Engine Related

1994 LT1 Camaro Cuts Out

Old 12-17-2018, 08:20 AM
  #1  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 1
1994 LT1 Camaro Cuts Out

I have a 94 Camaro z28 with minor bolt ons (cam, headers, some head work) recently got it running again after the fuel pump went out 3 years ago (it ran perfect before this) so I got it running again and itís runs beautiful at idle, normal throttle, and wide open throttle, but everytime you get on the gas hard (at low rpm in 2nd or 3rd gear) it cuts power and acts like a rev limiter, at around 3k-4k rpms and jerks the whole car around (this doesnít happen in 1st gear) I have to let off the throttle and get back on it if I want to keep on acceleration. It has a check engine light on that comes and goes and the ABS INOP light on also.

Im thinking itís the opti spark, I will get a video of whatís happening. It definitely isnít the transmission feels like the motor just dies. Any suggestions or ideas on what if could be? Need help diagnoses this before I just start throwing money and parts at it. ~Thanks

Last edited by Sal Molina; 12-19-2018 at 12:32 PM.
Sal Molina is offline  
Old 12-17-2018, 03:29 PM
  #2  
Super Moderator
 
Injuneer's Avatar
 
Join Date: Nov 1998
Location: Hell was full so they sent me to NJ
Posts: 67,219
Re: 1994 LT1 Camaro Cuts Out

Have you scanned the PCM for codes? Might just be an indication of what is causing your issues. Code stays stored, even though the SES light goes out, until you pull the power from the PCM, or complete a fairly large number of “drive cycles” without the problem recurring. Then there are codes, including some for the trans, that don’t turn on the SES light.

Have you checked the fuel pressure, out on the road with the engine under max load?
Injuneer is offline  
Old 12-28-2018, 06:58 PM
  #3  
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Location: las vegas
Posts: 687
Re: 1994 LT1 Camaro Cuts Out

Originally Posted by Sal Molina View Post
I have a 94 Camaro z28 with minor bolt ons (cam, headers, some head work) recently got it running again after the fuel pump went out 3 years ago (it ran perfect before this) so I got it running again and itís runs beautiful at idle, normal throttle, and wide open throttle, but everytime you get on the gas hard (at low rpm in 2nd or 3rd gear) it cuts power and acts like a rev limiter, at around 3k-4k rpms and jerks the whole car around (this doesnít happen in 1st gear) I have to let off the throttle and get back on it if I want to keep on acceleration. It has a check engine light on that comes and goes and the ABS INOP light on also.

Im thinking itís the opti spark, I will get a video of whatís happening. It definitely isnít the transmission feels like the motor just dies. Any suggestions or ideas on what if could be? Need help diagnoses this before I just start throwing money and parts at it. ~Thanks
Do the fuel pressure test so we can eliminate that and go from there,IMO it sounds like opti,you given the same exact symptoms I had when mine went out. When my Optis were going out I had studdering and jerking whole time driving,stalling at lights or stop signs, cutting off at wot.
94Z28LS1toLT1 is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
NewsBot
2010 - 2015 Camaro News, Sightings, Pictures, and Multimedia
0
03-09-2014 04:20 PM
jwdrouyor
3rd Gen / L98 Engine Tech
20
01-15-2009 03:46 AM
SinisterSix
LT1 Based Engine Tech
3
04-18-2006 11:38 AM
ninetythreez
LT1 Based Engine Tech
7
11-09-2004 05:10 PM
iCE
LT1 Based Engine Tech
12
10-02-2003 05:21 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 1994 LT1 Camaro Cuts Out


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.