93 z28 lt1 starting and running issues - CamaroZ28.Com Message Board

General 1967-2002 F-Body Tech For general F-Body discussion that does not fit in any other forum.
For F-Body Technical/Information Discussion ONLY

93 z28 lt1 starting and running issues

Old 12-17-2018, 11:11 AM
  #1  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 3
93 z28 lt1 starting and running issues

Im having a bit of a issue keeping my car running. It was running fine until recently. It would stall out and not start back up. After sitting awhile it would fire up and run for about 15 minutes then die. Ive replaced the spark plugs, alternator, check the battery. Im down to two options either the optispark or fuel pump. Any advice?

Last edited by Brandonf0904; 12-17-2018 at 11:12 AM. Reason: Typo
Brandonf0904 is offline  
Old 12-17-2018, 03:18 PM
  #2  
Super Moderator
 
Injuneer's Avatar
 
Join Date: Nov 1998
Location: Hell was full so they sent me to NJ
Posts: 66,991
Re: 93 z28 lt1 starting and running issues

In the course of these parts replacements, have you scanned the PCM for codes? Have you checked the fuel pressure?

Have you considered the possibility of a faulty ignition control module (ICM) suffering from heat soak? When it cranks but won’t start, have you checked for spark at the plugs?
Injuneer is offline  
Old 12-17-2018, 05:00 PM
  #3  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 3
Re: 93 z28 lt1 starting and running issues

Originally Posted by Injuneer View Post
In the course of these parts replacements, have you scanned the PCM for codes? Have you checked the fuel pressure?

Have you considered the possibility of a faulty ignition control module (ICM) suffering from heat soak? When it cranks but wonít start, have you checked for spark at the plugs?
Ive checked the plugs for spark and checked the fuel pressure. I currently dont have a scanner that will work on this car. So no i havent scanned for codes.
i actually didnt take into account the ICM. I'll have to get with my friend about using his scanner or purchase one myself.
Brandonf0904 is offline  
Old 12-17-2018, 05:19 PM
  #4  
Super Moderator
 
Injuneer's Avatar
 
Join Date: Nov 1998
Location: Hell was full so they sent me to NJ
Posts: 66,991
Re: 93 z28 lt1 starting and running issues

Have the ICM tested at a parts store. Make sure they heat it up good.

You don’t need a scanner for a 1993 LT1. All you need is a paper clip.

http://shbox.com/1/dlc2.jpg
Injuneer is offline  
Old 12-17-2018, 05:22 PM
  #5  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 3
Re: 93 z28 lt1 starting and running issues

Originally Posted by Injuneer View Post
Have the ICM tested at a parts store. Make sure they heat it up good.

You donít need a scanner for a 1993 LT1. All you need is a paper clip.

http://shbox.com/1/dlc2.jpg
I'll do that. I appreciate the help.

i would have never thought of that.. learn something new everyday i guess lol
Brandonf0904 is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
chef1975
Fuel and Ignition
2
08-12-2010 06:33 PM
camarolover97
LT1 Based Engine Tech
3
04-07-2009 05:17 AM
MikeNice
LT1 Based Engine Tech
13
09-02-2008 05:09 PM
Coasterkid
LT1 Based Engine Tech
2
11-30-2007 05:08 PM
torreyt
LT1 Based Engine Tech
0
06-20-2005 10:04 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 93 z28 lt1 starting and running issues


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.