Rough idle - CamaroZ28.Com Message Board

LT1 Based Engine Tech 1993-1997 LT1/LT4 Engine Related

Rough idle

Old 10-18-2018, 03:10 AM
  #1  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2018
Location: Indiana
Posts: 1
Rough idle

I have a 1994 z28 Camaro with 113,000 miles and I canít get it to run right. It all started after driving it one day the car started to spit and sputter till I got to the 5500 rpm mark then it would clear out. So I did a turn up on it and it didnít get better. And Iím stumped on it cause itís not hitting on cylinders 5&6. Iíve changed plug, wires, opti, ICM, coil, fuel filter, and thatís it so far. What else could it be?
Lukewalker890 is offline  
Old 10-18-2018, 09:26 AM
  #2  
Super Moderator
 
Injuneer's Avatar
 
Join Date: Nov 1998
Location: Hell was full so they sent me to NJ
Posts: 66,983
Re: Rough idle

I'm going to move this post to the correct forum, since you aren't likely to get tech help in the “......Podcast” forum. That's why it says “PLEASE do not post in the Podcast forum”.

Problem could be due to faulty injectors, incorrect valve adjustment, loss of compression.

Have you scanned it for codes? Have you checked the fuel pressure? What do the plugs in #5 and #6 look like?

Last edited by Injuneer; 10-18-2018 at 09:28 AM.
Injuneer is offline  
Old 10-18-2018, 07:33 PM
  #3  
Registered User
 
Marshmaro's Avatar
 
Join Date: Oct 2018
Posts: 34
Re: Rough idle

Rough idle and loss of power can be caused by 100x things on a vehicle..
is you cel on ? Is it flashing ? Have you run codes ? If so what are they .?
its pointless as well as time and money consuming to just guess and throw a part on hoping to fix the issue..
I'm not sure if that year is mafs of speed density but if it is mafs . all you put on already, I would guess mafs or vacuum leak or even 02sensors..I find what your describing is usually caused by bad or failing front 2 sensors..exp if it runs fine while running it hard.
Marshmaro is offline  
Old 10-18-2018, 11:38 PM
  #4  
Super Moderator
 
Injuneer's Avatar
 
Join Date: Nov 1998
Location: Hell was full so they sent me to NJ
Posts: 66,983
Re: Rough idle

94/OBD-1 does not have misfire detection, so no flashing SES light. 93 is the only year that is speed-density. 94 and up are MAF. Only has pre-cat O2 sensors, no after-cat.
Injuneer is offline  
Old 10-19-2018, 12:02 AM
  #5  
Registered User
 
Marshmaro's Avatar
 
Join Date: Oct 2018
Posts: 34
Re: Rough idle

I would clean the mafs for sure then and check for vacuum leaks.. When I got my car it had a choppy idle and slight misfire on partial acceleration . I found 2 vacuum leaks which helped the choppy idle and just looking at the mafs elements I could tell they were dirty. Cleaned those off and the car ran perfect..
Marshmaro is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Cash
LT1 Based Engine Tech
10
07-06-2006 09:51 AM
LeeS
LT1 Based Engine Tech
0
05-18-2004 09:01 AM
OnefstCamaroZ28
LT1 Based Engine Tech
6
04-27-2004 09:18 PM
teke184
LS1 Based Engine Tech
4
01-12-2004 02:30 PM
Robert95z
LT1 Based Engine Tech
0
05-08-2003 07:13 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Rough idle


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.