LT1 Based Engine Tech 1993-1997 LT1/LT4 Engine Related

3 opti sparks bad in a row or am I screwing them up?

Old 03-07-2015, 08:34 PM
  #1  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: St.louis
Posts: 312
3 opti sparks bad in a row or am I screwing them up?

Lets see.... Replaced fuel pump a month ago then car sat since cause of snow

Took out thurs died then restarted later took to work no problems next day drove it got stuff to do oil change.

Sea foamed it drove it till it burned off

Shut car car off ran inside for a bit came out started car and pop and no start

Had spark to opti but none to plugs and had voltage

Replaced with an orielly rich something brand.. Had fire but wouldn't start

Floored it and it started but only revved to 1lk barely...

Took it off and took it back... Tried another same deal

Went back got a re manufactured opti

Car started first hit but 10 seconds into it... It was so pig rich it would barely run although it revved ok then died

Replaced plugs/wires tried again first fired but broke up and was so rich it died

Double check firing order about 20x ok there

Icm new 3k coil new about 5 or 6 k

As it sits right the only way to get it to start is by flooring it and boy it's gassy!

I have to be doing something wrong. Yes I know franchise opti/distributors arnt the best for these cars but damn this is crazy

Can timing be messed up somehow?

This is 93 opti style so I'm at a loss.

Thank art
grabbem88 is offline  
Old 03-07-2015, 08:48 PM
  #2  
Member
 
GaryDoug's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Florida West Coast
Posts: 1,230
Re: 3 opti sparks bad in a row or am I screwing them up?

Sounds like the engine is flooding with fuel. Did you check the fuel pressure after installing the new pump?
Could be stuck injector(s) or defective fuel pressure regulator.
GaryDoug is offline  
Old 03-07-2015, 09:02 PM
  #3  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: St.louis
Posts: 312
Re: 3 opti sparks bad in a row or am I screwing them up?

No I did not check fuel pressure

I got injectors coming soon but they are 24's

And regulator didn't have fuel leaking from vacuum hose or there something else I need to check on the regulator??
grabbem88 is offline  
Old 03-07-2015, 10:38 PM
  #4  
Super Moderator
 
Injuneer's Avatar
 
Join Date: Nov 1998
Location: Hell was full so they sent me to NJ
Posts: 67,282
Re: 3 opti sparks bad in a row or am I screwing them up?

Are you sure you are indexing the Opti correctly with the splined shaft "odd" tooth? At any point have you scanned it for codes.... the Opti can set two codes. Have you checked both ends of the short Opti harness for corroded or damaged connectors/pins, or missing insulation?

Did you possibly leave the coolant temp sensor in the water pump damaged or not plugged in?
Injuneer is offline  
Old 03-08-2015, 08:56 AM
  #5  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: St.louis
Posts: 312
Re: 3 opti sparks bad in a row or am I screwing them up?

I'm paranoid about the pin not lining up but all three did slide in

One opti came with a new harness and I kept it upon returning it

Now I have the water pump off

I just did a preliminary start up but damn wouldn't it idle and start??

I'm going to assemble it and see what happens..

Everytime I check for codes I get none

Thank art
grabbem88 is offline  
Old 03-08-2015, 09:29 AM
  #6  
Super Moderator
 
Injuneer's Avatar
 
Join Date: Nov 1998
Location: Hell was full so they sent me to NJ
Posts: 67,282
Re: 3 opti sparks bad in a row or am I screwing them up?

Originally Posted by grabbem88 View Post
I'm paranoid about the pin not lining up but all three did slide in
You would be surprised by the number of people I've seenon this site in the 16 years I've been here, who have inserted the splined shaft incorrectly.... and yes it is possible.


Everytime I check for codes I get none

Thank art
How are you checking for codes?
Injuneer is offline  
Old 03-08-2015, 09:55 AM
  #7  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: St.louis
Posts: 312
Re: 3 opti sparks bad in a row or am I screwing them up?

Yesterday I pinned it. This morning I hooked up Doug's program.

Car did fire first try this morning and idled

So maybe not having pump and stuff on is only giving me a short window before it goes full rich?

Water pump coolant sensor is hooked up but pump is lieing on ground

So that's what I'm thinking is going on

After first two opti fails I didn't Finnish install until I knew for sure I got a good opti

I'm sure it's something simple
grabbem88 is offline  
Old 03-08-2015, 11:34 AM
  #8  
Super Moderator
 
Injuneer's Avatar
 
Join Date: Nov 1998
Location: Hell was full so they sent me to NJ
Posts: 67,282
Re: 3 opti sparks bad in a row or am I screwing them up?

The PCM will richen the mixture and elevate the idle when coolant temp is low. And of course, at this point, it's only measuring the air temp.
Injuneer is offline  
Old 03-08-2015, 12:56 PM
  #9  
Registered User
 
maybe2fast's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Commerce, MI
Posts: 886
Re: 3 opti sparks bad in a row or am I screwing them up?

mixed up wires? Are you getting a harness wit the optis?
maybe2fast is offline  
Old 03-08-2015, 01:06 PM
  #10  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: St.louis
Posts: 312
Re: 3 opti sparks bad in a row or am I screwing them up?

Well it's all put together and just won't run at all

All you smell is gas and I've checked everything

I can replace the icm and coil again its been less than 3 months

And the only reason I replaced everything then was a stupid ignition fuse wasnt making contact in the box cause a wire pulled away somehow

Hell that racetronix fuel pump could be junk too

I don't know really gotta step back
grabbem88 is offline  
Old 03-08-2015, 02:24 PM
  #11  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: St.louis
Posts: 312
Re: 3 opti sparks bad in a row or am I screwing them up?

I got spark everywhere and it's a good spark too actually surprised me..

I replaced coolant sensor with a known good one but no start probably flooded to hell

So how am I screwing up installing an opti? Do I need to find number1 tdc with opti out and then retry?
grabbem88 is offline  
Old 03-08-2015, 03:14 PM
  #12  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: St.louis
Posts: 312
Re: 3 opti sparks bad in a row or am I screwing them up?

Can bad map sensor cause this and also not throw codes?
grabbem88 is offline  
Old 03-08-2015, 05:56 PM
  #13  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: St.louis
Posts: 312
Re: 3 opti sparks bad in a row or am I screwing them up?

I smacked fuel pump relay and car cleared up. Lol tell me that's not weird

Car has started everytime so far

Got a data log in a minute
grabbem88 is offline  
Old 03-17-2015, 11:05 PM
  #14  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2011
Location: St.louis
Posts: 312
Re: 3 opti sparks bad in a row or am I screwing them up?

Well make it #4

Took it to work got gas. Started up the on ramp and the car started breaking up and tach was all over the place bouncing around..

I turned it around quick and the whole time tach was flickering and bouncing while car was bucking and cutting

Pulled in driveway let car idle and a few minutes later car died. Tried to start it started barely and made a loud pop and died

Im so sick of this car
grabbem88 is offline  
Old 03-18-2015, 07:45 AM
  #15  
Super Moderator
 
Injuneer's Avatar
 
Join Date: Nov 1998
Location: Hell was full so they sent me to NJ
Posts: 67,282
Re: 3 opti sparks bad in a row or am I screwing them up?

Sounds like the problem is cheap Optis, not the "car". There are people here who have gone 150,000 miles on the OEM Opti. Did all these "franchise" units come from the same source?

The crazy tach would appear to indicate a problem with the optical cam position sensor in the Opti. The other problems could still be something else.

What have you found when you opened up the failed units? Have you been applying loc-tite to the rotor screws before installing?
Injuneer is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 3 opti sparks bad in a row or am I screwing them up?


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.