LS1 Based Engine Tech LS1 / LS6 / LS2 / LS3 / LS7 Engine Tech

Infamous Squeal 99 Z28 *Help*

Old 08-03-2012, 11:34 PM
  #1  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 3
Infamous Squeal 99 Z28 *Help*

Alright so...
I left for deployment before my voltmeter was jumping dimming headlights/dash at night. Was only started up a few times in a 7 month span never driven though. I come back and then it started squealing low and than it would speed up and intensify as it drove but after awhile it would die down and disappear almost. Thinking it was the serpentine belt I replaced it and it worked for roughly a week than it started it again. So I took it in and they told me it was the belt tensioner so they replaced it and the belt, it also worked but this time only for a few hours maybe before it came back even worse. When I lay into it and really give it gas on the highway it dies down but doesn't go away...I'm starting to think it maybe the alternator after further inspection and listening to the engine.
Chris Hamilton is offline  
Old 08-06-2012, 11:55 AM
  #2  
Registered User
 
Join Date: Dec 2003
Location: ST PAUL,MN
Posts: 122
Re: Infamous Squeal 99 Z28 *Help*

for me the squeak is almost always the idler pulley. if you have some silicon spray it temp goes away. there is a sticky about rebuilding the bearings in the pulley but i'd just get a new one. every one to two years it goes out nomatter how little you drive it. (very poor design).
DANOZ28 is offline  
Old 08-07-2012, 01:36 AM
  #3  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 3
Re: Infamous Squeal 99 Z28 *Help*

Thanks man I'll give it a shot. But idk if that would explain my voltmeter spiking n what not would it?
Chris Hamilton is offline  
Old 08-07-2012, 08:22 PM
  #4  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 3
Re: Infamous Squeal 99 Z28 *Help*

*UPDATE*
I took the serpentine belt to check my tensioners and I spun the alternator one and it seemed alittle loose/slick so I took it off looked good so I put it back on and just started it up for laughs and no squeak...at all. I put the belt back on started it back up and to my relief no squeal I thought I was in the clear unfortunately know it came back n not near as strong, Any Ideas please??
Chris Hamilton is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
F'n1996Z28SS
Cars For Sale
6
04-02-2015 10:02 PM
Killer94z
LT1 Based Engine Tech
3
01-13-2015 12:06 PM
Brett 91 RS LT1
LT1 Based Engine Tech
5
03-12-2003 10:02 PM
Brent94Z
LT1 Based Engine Tech
14
03-21-2002 04:44 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Infamous Squeal 99 Z28 *Help*


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.