3rd Gen / L98 Engine Tech 1982 - 1992 Engine Related

dual fans don't work

Old 01-18-2017, 08:40 PM
  #1  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2009
Location: greenville SC
Posts: 4
dual fans don't work

dual fan do not work unplug relay and stuck a paper clips in the connector and fan came on . bought new relay put in still do not come on info would be great to get this problem fix
tcrisp is offline  
Old 01-19-2017, 04:26 PM
  #2  
Super Moderator
 
Injuneer's Avatar
 
Join Date: Nov 1998
Location: Hell was full so they sent me to NJ
Posts: 67,148
Re: dual fans don't work

Year of vehicle, and engine type needed.

Do you mean neither of the dual fans work, or only the "AUX" fan does not work?

I've got the Chilton's 3rd Gen wiring, but each year/engine variant can be a bit different. On the dual fans, it appears one is controlled by the ECM based on a coolant temp sensor input, and the other by a separate cooling fan temp switch. The signal side of the two fan relays receives 12V from the same 20 amp "C/H-FAN" fuse.
Injuneer is offline  
Old 01-23-2017, 05:47 PM
  #3  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2009
Location: greenville SC
Posts: 4
Re: dual fans don't work

1989 camaro iroc 350 tpi and have both the fan temp switch and the coolant temp sensor got this car and the engine was a long block still in the car and nothing was tag to tell me where it go i was wonder if i needed both sensor
tcrisp is offline  
Old 01-25-2017, 01:12 PM
  #4  
Super Moderator
 
Injuneer's Avatar
 
Join Date: Nov 1998
Location: Hell was full so they sent me to NJ
Posts: 67,148
Re: dual fans don't work

If you want both fans to run, you need both the sensor and the switch.

Coolant temp sensor, feeds the ECM, 1 yellow wire, 1 black wire to the connector, is on the front of the intake manifold, under the throttle body, near the water outlet. Sort of hard to see.

Aux fan coolant switch is a single black wire (or possibly gray), located on the passenger side head, between the 2 rear spark plugs.

There s a third sensor on the driver side head, but that's for the gauge in the dash, does not control fans.
Injuneer is offline  
Old 01-29-2017, 06:44 PM
  #5  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2009
Location: greenville SC
Posts: 4
Re: dual fans don't work

i check to see if i have voltage going to the ecm and i had the correct volt i guess i will check the fan switch next and see if it is bad . than i will see what is next
tcrisp is offline  
Old 06-22-2017, 12:25 AM
  #6  
Registered User
 
smokin25th's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: Las Vegas (the brightest spot on earth)
Posts: 4
Re: dual fans don't work

Checked both fans. One is for the motor and the other is when the A/C is used it seems.
smokin25th is offline  

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.