LT1 Based Engine Tech 1993-1997 LT1/LT4 Engine Related

problems, problems, problems...

Old 09-04-2005, 06:39 AM
  #1  
Registered User
Thread Starter
 
97SS0594's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: baycity, mi
Posts: 1,655
problems, problems, problems...

new motor had roughly 600 miles, it smokes at idle, but not under throttle. ive come to the conclusion the valve guide seals are shot, but within the last 2 days, the car feels like it has like 3 dead cylinders, and if i go to get into the gas theres nothing there then this morning i put it about halfway down and the car just like bogged out and died, i restarted it and it backfired bad!! it also has a tick comming from the engine bay, so as soon as it cools down im gonna check the headers and the plugs to see if they are loose, also the car hits a brick wall at 4800rpm so im guessin the opti is shot to hell too. is there something else i should check?
97SS0594 is offline  
Old 09-04-2005, 12:27 PM
  #2  
Banned
 
Join Date: May 2003
Location: LA (lower Alabama)
Posts: 6,661
Re: problems, problems, problems...

Make sure the valve adjustment is correct. Ya have all the symptoms of valves to tight. Could be plugs and wires also.
1racerdude is offline  
Old 09-04-2005, 12:33 PM
  #3  
Registered User
 
swemdog's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Western MI
Posts: 237
Re: problems, problems, problems...

I had the same issues. Turned out I spun a main and a rod bearing.
swemdog is offline  
Old 09-04-2005, 09:26 PM
  #4  
Registered User
Thread Starter
 
97SS0594's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: baycity, mi
Posts: 1,655
Re: problems, problems, problems...

im hopeing its not a rod bearing. they are all brand new!!
97SS0594 is offline  
Old 09-05-2005, 10:00 AM
  #5  
Registered User
 
swemdog's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Western MI
Posts: 237
Re: problems, problems, problems...

mine didn't backfire, but it made ticking/squeeling noises and it wouldn't rev very high and most of the time would cut out when I got on it. Maybe change your oil and look for some metal, but I hope for your sake its not a bearing and is the opti or something else especially since your motor is new.
swemdog is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Matt W
LT1 Based Engine Tech
6
04-24-2015 12:54 AM
AlaskaZ28
LT1 Based Engine Tech
12
04-17-2015 08:54 AM
greenzee28
Fuel and Ignition
7
03-26-2015 09:13 AM
Magenta_Hearts
New Member Introduction
4
03-25-2015 10:24 AM
liamcg97
LT1 Based Engine Tech
16
12-27-2014 08:27 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: problems, problems, problems...


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.