Weak starting - CamaroZ28.Com Message Board


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-12-2014, 03:45 AM   #1
Registered User
Thread Starter
 
Chet1185's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 875
Weak starting

At first start up, she turns over easily. after I drive then shut it off and go to start it back up, she turns over very lazy and even stops in the middle of turning over. Even my fuel pressure gauge changes color like I unhooked the battery.

I installed a new LT4 starter, newer cables and its a good battery. any ideas?
Chet1185 is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2014, 10:14 PM   #2
Registered User
Thread Starter
 
Chet1185's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 875
Re: Weak starting

Also a new motor so the ground should be nice and clean
Chet1185 is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2014, 11:18 PM   #3
Registered User
 
ACE1252's Avatar
 
Join Date: Mar 1999
Location: Kernersville, NC
Posts: 1,933
Re: Weak starting

How do you get it back to an "easy start" condition? Is it cooling off then just starts easy again?
ACE1252 is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2014, 05:01 AM   #4
Registered User
Thread Starter
 
Chet1185's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 875
Yes.
It has done this ever since i bought it. Now i have the Corvette starter and long tubes.
Chet1185 is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2014, 05:03 AM   #5
Registered User
Thread Starter
 
Chet1185's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 875
Re: Weak starting

And a different column and ignition switch.
Chet1185 is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2014, 01:38 PM   #6
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 304
Re: Weak starting

Change your battery.
pizzi-man is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2014, 09:04 PM   #7
Registered User
Thread Starter
 
Chet1185's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 875
Re: Weak starting

Battery is fine. Also did it with a brand new one
Chet1185 is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2014, 05:25 PM   #8
Registered User
 
Join Date: Apr 2003
Location: Pgh, PA
Posts: 2,620
Re: Weak starting

Does it have an aftermarket tune?

If the timing was advanced enough on cranking RPM's I could see it being a problem once it is hot and running on Closed Loop.
HardcoreRM125 is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2014, 01:02 AM   #9
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Location: Metro Detroit, MI
Posts: 1,221
Re: Weak starting

my car has done the same thing for years. Starts fine cold but if it's warm it has a hard time turning over and will stop in the middle then muster up the power to turn over.

replaced battery, starter, wrapped new starter in starter heat wrap, grounds are good, etc.

The only thing left for me to try to replace is the ignition switch.
raroz28 is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2014, 10:01 AM   #10
Super Moderator
 
Injuneer's Avatar
 
Join Date: Nov 1998
Location: Hell was full so they sent me to NJ
Posts: 45,139
Re: Weak starting

Quote:
Originally Posted by Chet1185 View Post
Also a new motor so the ground should be nice and clean
Are you sure it's "nice and clean"? Was the block painted?
Injuneer is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2014, 10:02 AM   #11
Registered User
Thread Starter
 
Chet1185's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 875
Re: Weak starting

No paint.
Chet1185 is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2014, 10:19 AM   #12
Super Moderator
 
Injuneer's Avatar
 
Join Date: Nov 1998
Location: Hell was full so they sent me to NJ
Posts: 45,139
Re: Weak starting

Did you check the cables for corrosion?
Injuneer is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2014, 10:20 AM   #13
Registered User
Thread Starter
 
Chet1185's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 875
Re: Weak starting

I bought a replacement used set. They looked good when i installed the new motor. I cant see any corrosion but that doesn't mean there isn't any. I have cut wires before and inside they are corroded.
Chet1185 is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2014, 10:50 AM   #14
Registered User
Thread Starter
 
Chet1185's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 875
Are these the part numbers

12157374
12157373
Chet1185 is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2014, 03:12 PM   #15
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Location: Metro Detroit, MI
Posts: 1,221
Re: Weak starting

Can anybody confirm that the symptoms the OP is having is caused by the ignition switch? My car just started doing it out of nowhere. All of my grounds were cleaned when I had my motor out for a rebuild so I can confirm that they're all good.

I've replaced everything else and the only thing I ever read that could cause it as well was the ignition switch but I never wanted to take the time to replace that.
raroz28 is offline   Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Coolant Disappearing? calaban LT1 Based Engine Tech 17 03-20-2017 07:36 PM
multiple codes point to alternator <8 at idle, bad alternator? Gtpguy General 1967-2002 F-Body Tech 48 01-26-2015 04:50 PM
My awsome new 1/4 time! Rbain Drag Racing Technique 3 09-04-2002 12:35 PM
Instead of arguing about 3rd vs 4th gens..... Doug Harden Automotive News / Industry / Future Vehicle Discussion 11 07-14-2002 04:31 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 07:07 PM.


Copyright © 1996-2013 CamaroZ28.Com. All rights reserved.