CamaroZ28.Com Message Board

CamaroZ28.Com Message Board (http://www.camaroz28.com/forums/)
-   LT1 Based Engine Tech (http://www.camaroz28.com/forums/lt1-based-engine-tech-9/)
-   -   Weak starting (http://www.camaroz28.com/forums/lt1-based-engine-tech-9/weak-starting-880085/)

Chet1185 07-12-2014 03:45 AM

Weak starting
 
At first start up, she turns over easily. after I drive then shut it off and go to start it back up, she turns over very lazy and even stops in the middle of turning over. Even my fuel pressure gauge changes color like I unhooked the battery.

I installed a new LT4 starter, newer cables and its a good battery. any ideas?

Chet1185 07-14-2014 10:14 PM

Re: Weak starting
 
Also a new motor so the ground should be nice and clean

ACE1252 07-14-2014 11:18 PM

Re: Weak starting
 
How do you get it back to an "easy start" condition? Is it cooling off then just starts easy again?

Chet1185 07-15-2014 05:01 AM

Yes.
It has done this ever since i bought it. Now i have the Corvette starter and long tubes.

Chet1185 07-15-2014 05:03 AM

Re: Weak starting
 
And a different column and ignition switch.

pizzi-man 07-15-2014 01:38 PM

Re: Weak starting
 
Change your battery.

Chet1185 07-15-2014 09:04 PM

Re: Weak starting
 
Battery is fine. Also did it with a brand new one

HardcoreRM125 07-26-2014 05:25 PM

Re: Weak starting
 
Does it have an aftermarket tune?

If the timing was advanced enough on cranking RPM's I could see it being a problem once it is hot and running on Closed Loop.

raroz28 07-27-2014 01:02 AM

Re: Weak starting
 
my car has done the same thing for years. Starts fine cold but if it's warm it has a hard time turning over and will stop in the middle then muster up the power to turn over.

replaced battery, starter, wrapped new starter in starter heat wrap, grounds are good, etc.

The only thing left for me to try to replace is the ignition switch.

Injuneer 07-27-2014 10:01 AM

Re: Weak starting
 
Quote:

Originally Posted by Chet1185 (Post 6965856)
Also a new motor so the ground should be nice and clean

Are you sure it's "nice and clean"? Was the block painted?

Chet1185 07-27-2014 10:02 AM

Re: Weak starting
 
No paint.

Injuneer 07-27-2014 10:19 AM

Re: Weak starting
 
Did you check the cables for corrosion?

Chet1185 07-27-2014 10:20 AM

Re: Weak starting
 
I bought a replacement used set. They looked good when i installed the new motor. I cant see any corrosion but that doesn't mean there isn't any. I have cut wires before and inside they are corroded.

Chet1185 07-27-2014 10:50 AM

Are these the part numbers

12157374
12157373

raroz28 07-27-2014 03:12 PM

Re: Weak starting
 
Can anybody confirm that the symptoms the OP is having is caused by the ignition switch? My car just started doing it out of nowhere. All of my grounds were cleaned when I had my motor out for a rebuild so I can confirm that they're all good.

I've replaced everything else and the only thing I ever read that could cause it as well was the ignition switch but I never wanted to take the time to replace that.


All times are GMT -5. The time now is 07:40 PM.


Copyright © 1996-2013 CamaroZ28.Com. All rights reserved.


Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.