Welcome to Camaro Z28!

Welcome to CamaroZ28.Com, the ultimate Source for Camaro enthusiasts! Here you can join over 90,000 Camaro enthusiasts from around the world discussing all things related to Camaros and more. You are currently viewing as a guest which gives you limited access to view discussions

To gain full access to our forums you must register for a free account. As a registered member you will be able to:
  • Participate in over 40 different forums and search/browse from over 5 million posts.
  • Upload your Camaro details to your Garage
  • Post photos, respond to polls and access other special features
  • Gain access to our free marketplace to buy, sell and trade Camaros, parts and more.
All this and much more is available to you absolutely free when you register for an account, so join our community today today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact support.


Go Back   CamaroZ28.Com Message Board > 1967-2002 Powertrain Discussion > LT1 Based Engine Tech
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Register Garage Photos Blogs FAQ Members List Social Groups Links Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read Z28LiveVendor Directory TSBs


Reply Post New Thread
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 08-09-2012, 10:27 AM   #1
Registered User
 
Chet1185's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 755
Ignition fuse keeps blowing!

Trying to get my car started to take for a leakdown test but the ignition fuse under hood keeps blowing. Car was just idling for 5 minutes then suddenly just died. Checked fuse and it was blown, now every one i put in blows before it starts. I need help cuz this car is really buggin me and its about to go to the scrap yard. 95 trans am
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on CamaroZ28.com!
Chet1185 is online now   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 01:33 PM   #2
Registered User
 
Chet1185's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 755
Re: Ignition fuse keeps blowing!

now car cranks and doesn't blow fuse but won't start. could the coil, icm, or opti be bad? Is there anything else wired with those things that could be blowing it?
Chet1185 is online now   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 06:23 PM   #3
Registered User
 
parkers Z28's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: north Carolina
Posts: 506
Garage
Re: Ignition fuse keeps blowing!

see if you have any burnt wires form battery to starter
__________________
94 Z28 68xxx miles c.a.i ,full exhaust no cats, headers vigilant 2800 stall converter 3:73 gears, shift kit ,sub frame connectors 1.6rr with supporting mods ..
dyno tune @296rwhp. 1/8mile??? coming soon. " waxer "
parkers Z28 is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 07:22 PM   #4
Registered User
 
shoebox's Avatar
 
Join Date: Dec 1969
Location: Little Rock, AR
Posts: 26,781
Re: Ignition fuse keeps blowing!

That fuse also powers an auto trans (if you have one-there is no car details). Are you getting power to the coil and ICM now?
shoebox is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2012, 12:39 AM   #5
Registered User
 
Chet1185's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 755
Re: Ignition fuse keeps blowing!

95 trans am, a4, headers, slp cai

I didnt test anything yet. Do u have a link on how to test everything. I have a 95 z28 also and i switched the coil and icm over and its the same.
Chet1185 is online now   Reply With Quote
Old 08-10-2012, 08:00 AM   #6
Registered User
 
shoebox's Avatar
 
Join Date: Dec 1969
Location: Little Rock, AR
Posts: 26,781
Re: Ignition fuse keeps blowing!

Inspect and use a meter to test wiring, if necessary. If your problem is now intermittent, it may be a chafed wire somewhere. The power feed to your transmission connector may have some damage along the way or could even be an internal electrical problem in the transmission. If any part of that was recently involved in service, then it might be more suspect.

This tests potentials at the ICM connector (same information in the opti test sticky at the top of the forum).
shoebox is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2012, 08:29 AM   #7
Registered User
 
Chet1185's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 755
Re: Ignition fuse keeps blowing!

thank you. i will check it out later. i will post my findings for you to review.

thanx again shoebox
Chet1185 is online now   Reply With Quote
Old 08-10-2012, 03:31 PM   #8
Registered User
 
Chet1185's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 755
Re: Ignition fuse keeps blowing!

I tested icm and coil wires and all are good. I went out after the car was sitting all night and it fired right up and I let it idle for about 15mins with no issue. I have the coil/icm not bolted to the head, it's just sitting there so it's not getting as hot. Do you think it could be the icm getting hot and failing and then blowing the fuse? I didn't bolt it back to the head to test it because I ran out of fuses.
Chet1185 is online now   Reply With Quote
Old 08-10-2012, 03:34 PM   #9
Registered User
 
shoebox's Avatar
 
Join Date: Dec 1969
Location: Little Rock, AR
Posts: 26,781
Re: Ignition fuse keeps blowing!

I don't know if that could blow the fuse, but I suppose anything is possible. Make sure those grounds that use the coil stud stay grounded to the head.
shoebox is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2012, 03:46 PM   #10
Registered User
 
Chet1185's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 755
Re: Ignition fuse keeps blowing!

I have the wires on the head stud. I have found that with this car ANYTHING is possible. I will just see what happens iI guess.
Chet1185 is online now   Reply With Quote
Old 08-14-2012, 01:36 AM   #11
Registered User
 
Compstall's Avatar
 
Join Date: Dec 2000
Location: Tacoma, WA, USA
Posts: 2,444
Send a message via MSN to Compstall
Re: Ignition fuse keeps blowing!

I had that same problem w/ mine. Here's my symptoms: car ran fine until it got heat-soaked then would die. Towed home. Same day, found the ignition fuse popped, thought it could be a fluke, changed it out and went for another drive. Died again about 5 miles from the house. I brought extra 10A fuses with me just in case. Changed fuse and it popped immediately. Got towed home again (same day).

Studied the ignition circuit extensively; there's not much to the system and many things pointed to the ICM on the driver's side head. I finally took the plunge and changed the ICM - problem fixed, never had that issue again. The ICM goes through a lot of heat cycling, and just like any other electrical component will eventually die. From my digging, you really can't effectively test an ICM without having another known good one. Like I said, mine worked just fine until it got heat soaked by the motor and then wouldn't play.
__________________
'11 Kona Blue 5.0, 3.73, M6, Brembo....
'94 Z28, M6, cam n' stuff (gone after 9 years!)
'88 S10 project, a nitrous'd bike, too many irons in the fire, etc...
Measure with micrometers, mark with a scribe, chop with an axe..
Compstall is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2012, 09:25 AM   #12
Registered User
 
Chet1185's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 755
Re: Ignition fuse keeps blowing!

not sure that that's my problem... there is a bunch of wires on pass. side intake manifold and when i wiggle them it dies and pops fuse. i dont know what is in that bunch of wires that is running with the ignition fuse tho.
Chet1185 is online now   Reply With Quote
Old 08-14-2012, 11:23 AM   #13
Registered User
 
shoebox's Avatar
 
Join Date: Dec 1969
Location: Little Rock, AR
Posts: 26,781
Re: Ignition fuse keeps blowing!

Quote:
Originally Posted by Chet1185 View Post
not sure that that's my problem... there is a bunch of wires on pass. side intake manifold and when i wiggle them it dies and pops fuse. i dont know what is in that bunch of wires that is running with the ignition fuse tho.
Bottom line is, if you touch it and it blows fuses, the wiring needs attention. Do some repairs.
shoebox is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2012, 08:19 AM   #14
Registered User
 
Chet1185's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 755
Re: Ignition fuse keeps blowing!

i will inspect the wires but they look fine to me. it looks like the wires for the opti plug on the side of the manifold were cut and spliced before...maybe i should redo them?
Chet1185 is online now   Reply With Quote
Old 08-15-2012, 08:45 AM   #15
Registered User
 
shoebox's Avatar
 
Join Date: Dec 1969
Location: Little Rock, AR
Posts: 26,781
Re: Ignition fuse keeps blowing!

Quote:
Originally Posted by Chet1185 View Post
i will inspect the wires but they look fine to me. it looks like the wires for the opti plug on the side of the manifold were cut and spliced before...maybe i should redo them?
They can't be fine if you touch them and a fuse blows. Something is up, there.
shoebox is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2012, 08:45 AM
 
Reply Post New Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 07:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO ©2010, Crawlability, Inc.
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
Copyright © 1996-2013 CamaroZ28.Com. All rights reserved.