Welcome to Camaro Z28!

Welcome to CamaroZ28.Com, the ultimate Source for Camaro enthusiasts! Here you can join over 90,000 Camaro enthusiasts from around the world discussing all things related to Camaros and more. You are currently viewing as a guest which gives you limited access to view discussions

To gain full access to our forums you must register for a free account. As a registered member you will be able to:
  • Participate in over 40 different forums and search/browse from over 5 million posts.
  • Upload your Camaro details to your Garage
  • Post photos, respond to polls and access other special features
  • Gain access to our free marketplace to buy, sell and trade Camaros, parts and more.
All this and much more is available to you absolutely free when you register for an account, so join our community today today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact support.


Go Back   CamaroZ28.Com Message Board > 1967-2002 Powertrain Discussion > LT1 Based Engine Tech
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Reply Post New Thread
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-06-2008, 01:36 AM   #1
Registered User
 
Join Date: Apr 2007
Location: ILLINOIS
Posts: 74
Send a message via AIM to 94Z2803Gt
95 Trans Am Ws6 Starts then dies

Ok so my buddy has a 95 trans am ws6 with the LT1, the car will start run for a few min, sometimes longer if you give it gas and then it will die. When it dies we try to restart the car and it doesnt start. Let it sit for a while it will start up again. The alternator is new, the battery is new, and the fuel filter is new. What are we missing? We need some insite so we can solve this problem. Please help us out
This ad is not displayed to registered members.
Register your free account today and become a member on CamaroZ28.com!
__________________
1994 Camaro z28. Slp Loudmouth 1, K&N Cold Air Intake, Granetelli Intake Elbow, Throttle Body Bypass Kit, 160 Degree Thermostat, 5.0 Short Shifter. 254 Rwhp. Autocross Car and Daily Driver.
94Z2803Gt is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2008, 08:38 AM   #2
Registered User
 
Join Date: Jul 2003
Location: Southern California
Posts: 549
Put a fuel pressure gauge on it and be sure that the pump is maintaining pressure after the initial fire-up. If the pressure drops as the car dies, the pump is suspect.

c
cnorton is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2008, 10:22 AM   #3
Registered User
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 180
If the fuel pump checks out check the ICM located next to the coil on the drivers side head.

Maybe the car is just confused thinking its a WS6 and then just dies?
powerslide350 is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2008, 11:14 AM   #4
Registered User
 
Join Date: Jan 2007
Location: Eden Prairie, MN
Posts: 239
Send a message via AIM to 95camaro3800 Send a message via MSN to 95camaro3800
Does it misfire at all before it shuts off?
__________________
Chad ~
1995 Trans Am
95camaro3800 is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2008, 11:46 AM   #5
Registered User
 
Join Date: Apr 2007
Location: ILLINOIS
Posts: 74
Send a message via AIM to 94Z2803Gt
No the car runs fines, then it suddenly just dies its really strange. It doesnt even sputter or sound likes its gonna die it just shuts off
__________________
1994 Camaro z28. Slp Loudmouth 1, K&N Cold Air Intake, Granetelli Intake Elbow, Throttle Body Bypass Kit, 160 Degree Thermostat, 5.0 Short Shifter. 254 Rwhp. Autocross Car and Daily Driver.
94Z2803Gt is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2008, 03:53 PM   #6
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Commerce, MI
Posts: 726
Send a message via AIM to maybe2fast
security light on?
__________________
1995 T/A M6
CC306, Pacesetter LT, ORY, LS1 lid, LE1 heads, ProMags 1.6s, C5 Brakes,C6 chromes, Magnaflow, SFC, STB, LCA, EWP
www.cardomain.com/id/maybe2fast
maybe2fast is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2008, 04:21 PM   #7
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Location: Detroit, Michigan
Posts: 54
does it have gas?


okay feel free to call me a dumbass.
__________________
1993 Camaro Z28 (LT1) Automatic
lilchrisgangsta is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2008, 12:03 PM   #8
Registered User
 
Join Date: Apr 2007
Location: ILLINOIS
Posts: 74
Send a message via AIM to 94Z2803Gt
The security light is not on, and it has gas. We asked another opinion and they said it was prob the cam sensor so we are gonna look into that.
__________________
1994 Camaro z28. Slp Loudmouth 1, K&N Cold Air Intake, Granetelli Intake Elbow, Throttle Body Bypass Kit, 160 Degree Thermostat, 5.0 Short Shifter. 254 Rwhp. Autocross Car and Daily Driver.
94Z2803Gt is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2008, 12:15 PM   #9
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Location: Orange County, CA
Posts: 912
Send a message via AIM to ss.slp.ls1
Quote:
Originally Posted by 94Z2803Gt View Post
The security light is not on, and it has gas. We asked another opinion and they said it was prob the cam sensor so we are gonna look into that.
As suggested earlier, did you get a fuel gauge on it yet? Test the ICM, coil, and do the spark test via shbox.com.
__________________
"When you are knowledgeable about all aspects of your rebuilding project, it will likely succeed with flying colors."
1997 Chevrolet Camaro SS, M6, Flowmaster Cat-back
1999 Chevrolet Camaro SS, M6, K&N FIPK CAI, Magnaflow Cat-back
ss.slp.ls1 is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2008, 07:39 PM   #10
Registered User
 
Join Date: Apr 2007
Location: ILLINOIS
Posts: 74
Send a message via AIM to 94Z2803Gt
We are going to perform a fuel pressure test and a spark test this weekend ill let all ya know how the tests turn out.
__________________
1994 Camaro z28. Slp Loudmouth 1, K&N Cold Air Intake, Granetelli Intake Elbow, Throttle Body Bypass Kit, 160 Degree Thermostat, 5.0 Short Shifter. 254 Rwhp. Autocross Car and Daily Driver.
94Z2803Gt is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2008, 07:45 PM   #11
Registered User
 
Join Date: Mar 2002
Location: Richmond Hill, GA
Posts: 1,180
Send a message via AIM to jer4251
im in the same pickle. my 97 SS starts(sometimes) and then dies out, and wont start. the 1st time it happened i got it started like 5 minutes later. the second timeit happaned(today) i moved the car and shut it down, went to move it back a while later, no start. still wont start for me. kinda pissing me off now.

let me know if you guys figure out your problem.
__________________
1997 SS Bright Red 6 speed, GM 847, Jet Hot LT's, Spec stage 3, K&N, SLP LM,
2013 ZL1 Summit white Vert M6
2008 TBSS RJT Pacesetter LT's
jer4251 is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2008, 09:42 PM   #12
Registered User
 
Join Date: Apr 2007
Location: ILLINOIS
Posts: 74
Send a message via AIM to 94Z2803Gt
we are pretty sure its the opti spark but we havent done the fuel pressure test yet either we are waiting til it gets a bit warmer here.
__________________
1994 Camaro z28. Slp Loudmouth 1, K&N Cold Air Intake, Granetelli Intake Elbow, Throttle Body Bypass Kit, 160 Degree Thermostat, 5.0 Short Shifter. 254 Rwhp. Autocross Car and Daily Driver.
94Z2803Gt is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2008, 09:50 PM   #13
Registered User
 
Join Date: Mar 2002
Location: Richmond Hill, GA
Posts: 1,180
Send a message via AIM to jer4251
thats what im thinkin is worng with mine too. if its not a hard job i can use the one from my 96 SS thats just sittin in my garage. but its prob not that easy.
__________________
1997 SS Bright Red 6 speed, GM 847, Jet Hot LT's, Spec stage 3, K&N, SLP LM,
2013 ZL1 Summit white Vert M6
2008 TBSS RJT Pacesetter LT's
jer4251 is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2008, 02:24 PM   #14
Registered User
 
Join Date: Jun 2002
Location: Ft. Myers, Florida
Posts: 484
What if the security light was on would that be VATS shutting the car down?
__________________
13 Ford Focus hatch (m5)
z28_4life is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2012, 10:56 AM   #15
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 6
Re: 95 Trans Am Ws6 Starts then dies

I am having the same issue with my 95 z28. runs and drives fine then its almost like someone turned the key off. then wont start for a little while after. doesnt misfire or shutter what so ever idles perfect and no check engine light. this car seems to be a perfectly good running vehicle until it just shuts off.
NEW:
opti
plugs
wires
icm
coil
Battery
alternator
water pump
thermostat
fuel filter
tps
catalytic converter
RAN:
fuel pressure test 35-40 constant
i have spark on all 8 cylinders

im loosing my mind and a lot of money not being able to figure this out

Last edited by girlytech2010; 07-10-2012 at 10:59 AM.
girlytech2010 is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2012, 10:56 AM
 
Reply Post New Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 02:59 PM.


Copyright © 1996-2013 CamaroZ28.Com. All rights reserved.

Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.