'95 LT1 power steering pump noise at start up - CamaroZ28.Com Message Board

Go Back   CamaroZ28.Com Message Board > 1967-2002 F-Body Technical Discussion > General 1967-2002 F-Body Tech

Reply Post New Thread
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 11-10-2013, 12:25 PM   #1
Registered User
 
Join Date: Nov 2000
Location: Ft. Worth, TX
Posts: 1,932
'95 LT1 power steering pump noise at start up

Sounds like a belt squealing for just a second, is real bad when cold, and turning the wheel at idle right after start up makes all kinds of racket, so I'm fairly certain its coming from the power steering. I recently replaced the belt with a Gatorback and since the issue continues to get worse. Sometimes it's quite embarrassing how loud it is.
Fluid is full and clean, no leaks...
Is this typical of the power steering starting to go bad? I haven't had to replace a power steering pump since back in the '80s on my old MCSS.
__________________
Rob
79, 89, 99 Trans Ams-10th, 20th, and 30th Anniversarys 87 Grand National-11.54@120
95 TA Conv.- LT1 LPE 211/219 A4 3.42s, LTs, LE2 heads/intake, BMR SFCs, true duals…SOLD!
05 SRT10 Supercharged Viper truck 569 rwhp
2QUIK6 is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2013, 09:31 PM   #2
Registered User
 
Join Date: Nov 2000
Location: Ft. Worth, TX
Posts: 1,932
Re: '95 LT1 power steering pump noise at start up

Kind of sounds like some solid plastic ***** being banged around in a solid container at idle also. Makes the same sound when turning the wheel ever so slowly so I'm fairly certain it's the pump. Have read several other posts on other sites that complain of a squealing belt sound. I have noticed that the steering feels a little more tight than it used to. This may be the same squeal I would hear when down shifting on the highway and the rpms would fly up to 4000+ it would have a sharp split second squeal just before it would shift to the next higher gear...always thought it was the belt which is why I switched to the Gatorback.
__________________
Rob
79, 89, 99 Trans Ams-10th, 20th, and 30th Anniversarys 87 Grand National-11.54@120
95 TA Conv.- LT1 LPE 211/219 A4 3.42s, LTs, LE2 heads/intake, BMR SFCs, true duals…SOLD!
05 SRT10 Supercharged Viper truck 569 rwhp
2QUIK6 is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2013, 06:14 PM   #3
Registered User
 
Join Date: Nov 2000
Location: Ft. Worth, TX
Posts: 1,932
Re: '95 LT1 power steering pump noise at start up

Update: Turns out it was not the pump after all. The problem continued to get worse, and began doing it constantly when the AC compressor was on.
Now that it was making the noise constantly I was able to get a stethoscope and listen around and determined it was coming from the harmonic balancer area.
Replaced the balancer and problem seems to be solved now!
__________________
Rob
79, 89, 99 Trans Ams-10th, 20th, and 30th Anniversarys 87 Grand National-11.54@120
95 TA Conv.- LT1 LPE 211/219 A4 3.42s, LTs, LE2 heads/intake, BMR SFCs, true duals…SOLD!
05 SRT10 Supercharged Viper truck 569 rwhp
2QUIK6 is offline   Reply With Quote
 
Reply Post New Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Complete 383 LT1 (Intake to Oil Pan) fabgmc4me Parts For Sale 8 03-01-2015 10:19 PM
Shot power steering system after brief heat up? ro2207 LT1 Based Engine Tech 14 12-04-2014 06:18 PM
Coolant leak issues pologreen97z LT1 Based Engine Tech 2 11-08-2014 10:25 PM
Cold start issue. Red97LT1 LT1 Based Engine Tech 4 11-04-2014 06:13 PM
Is this amp ok? Omega9 Car Audio and Electronics 2 08-02-2002 12:33 AM


All times are GMT -5. The time now is 05:17 PM.

 

Copyright © 1996-2013 CamaroZ28.Com. All rights reserved.